Verslag verenigingsavond 13 september 22

Bij de verenigingsavond van deze maand stonden twee aspecten centraal. Het was de eerste bijeenkomst van Bali na de zomervakantie. De ervaringen van de vakanties werden gedeeld en uiteraard werd er gesproken over de stand van zaken van de aquaria van de leden. Nadat iedereen weer op de hoogte was van elkaars vakantie-avonturen begon het tweede deel van de bijeenkomst, te weten het fotograferen van aquaria en hun bewoners.

Onze voorzitter Herman, had een korte presentatie gemaakt om een aantal aspecten te verduidelijken. In deze tijd kunnen we gebruik maken van digitale camera’s welke voorzien zijn van diverse mogelijkheden. Je kan ervoor kiezen om het toestel automatisch in te stellen zodat de camera de keuze maakt om de foto te maken.

Wil je echter meer gaan werken met scherpte – diepte dan is het raadzaam om het toestel zelf in te stellen. Bij schepte – diepte is een bepaald deel van de foto scherp terwijl de achtergrond dan vaak wat minder scherp is. Dit doe je door het diafragma in te stellen. Het gevolg hiervan is dat er meer of minder projectie van het object wordt vastgelegd.
Hierdoor komt de vis, die je wilt fotograferen, vaak mooier tot zijn recht en zijn de details goed te zien. Dit liet Herman mooi zien middels twee foto’s van een algeneter waarbij de verschillen goed zichtbaar waren.

Waar je ook rekening mee dient te houden is de reflectie van het licht in de voorruit. Hoe donker de omgeving is des te minder reflectie heb je. Mocht je gebruik willen maken van een flits dan moet je deze ook altijd schuin houden anders heb je op de foto een sterk overbelichte plek.
De ervaring van Herman is ook dat je altijd meerdere foto’s moet maken om tot een mooie foto te komen. De meeste vissen zwemmen door de bak heen en blijven niet op een plek staan, met als gevolg dat de vis er maar voor de helft op staat of hij is onscherp. Gelukkig is dat in deze tijd geen probleem en kan je vaak meteen het resultaat zien.

Tot slot liet Herman zien wat de mogelijkheden zijn van het bewerken van de foto’s op de computer. Hiervoor had een deel van een bestaande foto gebruikt en daarbij een aantal dingen veranderd. Zo had hij de omlijsting van de bak breder gemaakt en had hij zelfs een vis weg gehaald. Dit was netjes gedaan dat we dat niet in de gaten hadden.

Na deze presentatie en de pauze konden we zelf aan de slag gaan. Piet had twee kleine aquaria meegenomen, eentje gevuld met een krab en garnalen en eentje met twee anemoonvisjes en anemoon erbij. Iedereen ging dan ook met zijn camera aan de slag en zijn er diverse mooie foto’s genomen deze avond.
Kortom, het was een gezellen en vooral leerzame avond en graag zien we jullie terug op de verenigingsavond van 11 oktober.