presentatie huiskamerkeuring 2023

Tijdens deze avond stond de huiskamerkeuring centraal. Op 29 oktober heeft dhr. Peter-Jan Taheij de keuring verricht en is samen met onze voorzitter Herman en secretaris Piet langs de zes deelnemers gegaan. Dhr. Taheij is al vanaf zijn 10de bezig met de aquaristiek en is nu ook sinds 10 jaar keurmeester van de NBAT. Het leuke van keuren vindt hij om samen met de deelnemer over diens bak te praten waarbij hij deze tips kan geven. Maar ook krijgt hij nog steeds informatie die hij dan vervolgens weer kan delen met andere hobbyisten. Tijdens de avond kwam regelmatig naar voren dat deze keuring geldt als advies en dat iedereen zelf moet kijken wat hij mooi vindt.
Voor degene die echter mee willen doen met het wedstrijdelement (de puntjes), die moeten zich wel goed verdiepen in de keurwijzer. Dit is namelijk het regelement van de keuring. In totaal werden er zes bakken gekeurd, twee zoutwater en drie zoetwateraquaria en een paludarium.

De eerste deelnemer is dhr Ad Wijmans. Hij heeft in zijn keuken een zoutwateraquarium staan van 130x70x70 cm.
Opvallend hierbij is de fraaie blauwe achterwand. Hij heeft achter het aquarium een plexiglas staan welke blauw wordt verlicht door led-verlichting. Dit was eerst een gewone glazen ruit maar dhr. Wijmans heeft de tip van dhr. Taheij tijdens een eerdere keuring om deze te vervangen door plexiglas. De keurmeester had nog een foto van de oude situatie en beide foto’s werden naast elkaar getoond waarbij een duidelijk verschil zichtbaar was.
In een aparte ruimt heeft hij zijn bioloog staan en hij gebruikt de nodig sporenelementen. In het bovenste deel van de bak staan harde koralen want deze hebben veel licht nodig en onderin staan fraai gekleurde zachte koralen. Helaas heeft dhr. Wijmans het afgelopen jaar veel last gehad van een ongewenste bacteriegroei die zijn koralen heeft aangetast. Maar gelukkig gaat dit nu weer de goede kant en zijn de koralen zich aan het herstellen. Dhr. Wijmans heeft een fraai visbestand met onder andere annemoonvissen en diverse doktersvissen. Hier kreeg hij wel het advies bij dat de doktersvissen behoorlijk groot kunnen worden en dat ze dan eigenlijk te groot voor de bak kunnen worden.

Het tweede aquarium was van dhr. Jac Schoonen. In de woonkamer heeft hij een gezelschapsaquarium van 80x40x40 centimeter. Deze staat op een fraai onderstel wat keurig bij het interieur past. De bak wordt verlicht middels twee ledbalken. Naast het filter gebruikt dhr. Schoonen ook CO2 om de plantengroei te stimuleren. Nu heeft hij echter relatief veel langzame groeiers (javavaren, anubia en crypto’s) in het aquarium staan. CO2 is met name belangrijk bij stengelplanten, deze halen het voedsel uit het water en dus ook de CO2.
Dhr. Schoonen had last van bruine pluisalg. Dit kan veroorzaakt worden door te veel zweefvuil/stof in het water en deze hechten zich met name aan traag groeiende planten. Het advies hierbij is filteren over fijne witte filterwatten. Door bij de uitstroom een schone filterwat te houden kan je controleren of het water uit de pomp schoon genoeg is, dan blijft deze namelijk schoon. Dhr. Schoonen had een fraaie groep met koperzalmen zwemmen, deze zijn wel druk maar zagen er goed uit. Ook heeft hij een groepje van 4 corydoras paleatus, dit is een scholenadvies en hierbij werd het advies gegeven om deze uit te breiden naar 10 tot 12 stuks.

De derde deelnemer was Piet Hectors. In de woonkamer heeft hij een zoutwaterspeciaal aquarium met zeepaardjes.
Het aquarium staat daadwerkelijk in de gang maar door een opening in de muur kijk je zo het aquarium in. De bak is 200x70x60 cm groot en onder het aquarium staan twee biologische filters. Desondanks heeft dhr. Hectors wel last van algen welke door zweefvuil worden veroorzaakt. Ook hier het advies om goed te filteren met witte watten. Het aquarium is fraai ingericht met rode en groene algen en wieren (Caullerpa). Qua kleur en structuur vormen deze mooie contrasten met elkaar. Dhr. Taheij liet een aantal close-up foto’s zien van deze algen en wieren waarbij naar voren kwam hoe fraai gedetailleerd ze zijn. De hoofdbewoners vormen 13 gestreepte zeepaardjes. Daarnaast heeft dhr. Hectors ook nog andere vissen (mandarijnpitvissen en een vijlvis), garnalen en slakken. Dhr Hectors heeft deze met name gekozen vanwege hun eigenschappen onder andere het eten van algen en kleine poliepjes. Dit is dan ook meteen een aandachtspunt voor dhr Hectors. Deze dieren komen uit verschillende oceanen. Met name voor het wedstrijdelement kan dit nadelig zijn want bij een spciaalaquarium moet je proberen dieren uit hetzelfde biotoop/omgeving te houden. Maar zo zegt de keurmeester er ook bij, hij snapt ook waarom dhr. Hectors deze keuze heeft gemaakt.

De vierde deelnemer was dhr. Thorn van Bragt, hij heeft een paludarium van 170x50x80 cm en staat fraai bij de eetkamertafel.
Het paludarium heeft een watergedeelte van 14 cm hoogte met daarbij een landgedeelte en een fraai beklede bak met diverse bloeiende planten. Hierdoor ontstaan diverse doorkijkjes wat zorgt voor een dieptewerking. De bak wordt regelmatig besproeid met een regensysteem en er is een klein waterloopje gemaakt. De bak is al redelijk ingegroeid maar dat kan nog meer zijn.
Dhr. van Bragt heeft twee soorten pijlgigkikkers in de bak. De Dendrobatus Ticntorius Cobalt leeft met name op de grond terwijl de Ranitomeya Jeberos voornamelijk boven in de bak leven. Helaas lieten de laatstgenoemde zich niet goed zien maar met een grootte van 2 cm zijn ze lastig om te vinden. Dhr. Taheij heeft het advies gegeven om de overgang van water naar land wat meer natuurlijker te maken door takken die in het water liggen naar het land te laten lopen en te voorzien van annubia’s. Dhr. van Bragt heeft wel wat te veel vissen in het waterdeel. Naast de groep van dwarsbandsnoekjes heeft hij ook een vijftal Corydoras Sterbai zwemmen. Het advies hierbij was om laatstgenoemde eruit te halen.

De vijfde deelnemer is dhr. Wim Nederveen. Hij heeft een gezelschapsaquarium van 120x50x53 cm welke in de woonkamer staat.
Het is een mooi formaat, maar doordat het aquarium hoger dan diep is, is deze lastiger in te richten. Wat meteen opvalt zijn de fraaie contrasten van alle plantengroepen. Deze varieren in kleur, vorm en structuur. De planten zagen er erg goed uit en er was geen spoortje alg te bekennen. Dit laat zien dat dhr. Wederveen een echte plantenliefhebber is. Hij gebruikt LED-verlichting en ook CO2 voor zijn planten. De enige opmerking die de keurmeester had is om te kijken of de composotie nog wat sterker kan (onder andere wat meer dieptewerking) en iets minder soorten zodat de uitstraling wat rustiger wordt.
In het aquarium zwom een fraaie groep roodkopzalmen en in de bovenste laag zwommen marmerbijlzalmen. Door de goede conditie van de planten en vissen scoorde dhr maximaal op het biologisch deel van de keuring.

De zesde en laatste deelnemer was dhr. Herman Uijl. Hij heeft een aquarium van 168x60x60 cm .in de woonkamer staan. Deze wordt verlicht door een drietal led-balken waaronder de planten goed groeien.
In het rechterdeel van het aquarium heeft hij een overloop gemaakt en hij heeft deze fraai weggegewerkt. Vanuit hier gaat het water naar het potfilter. Dhr. Uijl is een liefhebben van lotus-soorten en hij heeft diverse varianten (rode en groene) hiervan in zijn aquarium staan. Centraal in de bak staat een fraai veldje met japonica blixa. In vergelijking met eerdere keuringen was de compostie van de planten duidelijk verbeterd. De hoofdbewoners is een drietal fraaie zoenvissen die al geruime tijd in het aquarium zwemmen. Daarnaast heeft hij ook nog fraaie zwaarddragers, diamantzalmen en modderkruipers zwemmen.

Tot slot wil de keurmeester en alle deelnemers bedanken voor hun bijdrage aan deze keuring.

Thorn van Bragt