Keuringen, een persoonlijk advies of een wedstrijd ?

Wat moet ik nou met keuringen? Al jaren ben ik bezig met het houden van vissen. Net zoals velen ben ik, zo’n 45 jaar geleden, begonnen met een klein bakje met guppy’s. In de loop van de jaren heb ik met wisselend succes verschillende soorten planten en vissen gekom-guppyhouden. Naast hoogte punten, zoals het groot brengen van 150 jonge maanvissen, zijn de bekende aquarium problemen zoals algenplagen, witte stip mij niet bespaard gebleven.

In de loop van de tijd wist je uit ervaring wel hoe je de meeste problemen het hoofd kon bieden. Regelmatig kreeg ik van visite complimenten over de bak, terwijl ik er zelf niet zo tevreden over was. De ene plant groeide als kool, de ander wat minder en de derde ging nog net niet dood. Hetzelfde gebeurde met de vissen.

Bij ATV Bali werd ik diverse malen aangesproken om, met mijn gezelschapsbak, eens mee te doen met een zogenaamde huiskeuring. Ik hoorde dat het doel van een dergelijke keuring was om de deelnemers te wijzen op de goede punten van hun aquarium en op onderdelen die mogelijk voor verbetering in aanmerking konden komen. Niet alleen zou het aquarium mooier worden maar het dieren welzijn zou worden verbeterd. Je moest natuurlijk zelf weten of je de aanwijzingen zou opvolgen. Wat sommige punten betreft, smaken verschillen nu eenmaal.aquarium-herman-kl

Ik dacht waarom zal ik meedoen, met mijn ervaring, alles draait toch niet onaardig, bepaalde problemen horen er nu eenmaal bij. Je bent toch bezig met een stukje natuur op mini schaal.

Om een lang verhaal kort te houden, in het najaar 2002 stond voor het eerst een aantal mensen bij mij op de stoep. De keurmeester Willem van de Klooster, begon met een aantal complimenten. Ik dacht dat gaat prima, zie je, ik weet het wel. Maar voorzichtig kwamen er toen een aantal kanttekeningen. Die vis, de prinses van Burundi, een schitterende vis met een enorme school jongen en kijk eens zie je wat er gebeurd met de andere vissen, die hoeven niet in de buurt te komen……
Al spoedig werd mij duidelijke gemaakt en eigenlijk had ik dat zelf ook al door, dat deze vis niet thuis hoorde in een gezelschapbak.
zoenvissenOok over mijn zoenvissen heb ik diverse opmerkingen gehad. Maar ik vind ze gewoon mooi en zo hard groeien ze nou ook weer niet. Dus die zitten er tot aan  de dag van vandaag nog in.

Wist u dat een Neon Tetra wel twee tot drie keer zo oud wordt als de maximale water temperatuur rond de 21 graden is en dat een hogere temperatuur de levensverwachting van deze vis drastisch bekort. Ik wist dit niet. (Een kardinaal kan wel tegen hogere temperaturen)
Voorts werden er over de verschillende planten gesproken. Eén plant, een soort koud water Lotus hoorde niet in een subtropisch aquarium thuis. Desondanks deed deze plant het bijzonder goed.

Daarna ging het over de algen die telkens de kop op staken en ook nu duidelijk te zien waren. Er werd mij verteld wat ik kon doen in mijn situatie om deze algen binnen de perken te houden. De verlichting en het filter passeerde de revue, met hun positieve en negatieve kanten, vrijwel alle facetten van mijn aquarium werden besproken.

Nadat door de keurmeester alle bakken (zee- en zoetwater, maar ook een paludarium) waren gekeurd werd aan de hand van een punten telling enkele weken later, de keuringsuitslag bekend gemaakt. Dit gebeurde tijdens een gezellige informatieve avond, waarbij dia’s van de verschillende aquariums werden getoond. Mijn bak eindigde als vijfde in de categorie voor gezelschapsaquariums. Hieronder ziet u één van de toppers binnen onze vereniging, namelijk het aquarium van Maurits v/d Berge.

maurits-klInmiddels nu ik dit stukje herschrijf zijn we veertien jaar en een aantal keuringen verder, waarbij ik een aantal opmerkingen (niet alle) ik ten harte genomen en toegepast. De bak staat er als een plaatje bij, ook de koud water Lotus zijn een lust voor het oog, evenals de zoenende vissen.
Nog steeds zijn er algen te zien, maar inmiddels wel een stuk minder. Algen horen er (helaas) bij.

Achteraf heb ik deze keuringen als leerzaam ervaren, waarbij ik een aantal goede tips heb gekregen en kan ik een dergelijke keuring als deze bij een ieder aanraden, want wat is er nu mooier als een persoonlijk advies over je eigen aquarium.
Hou je van een stukje competitie, dan kun je meedoen met een onderlinge wedstrijd en waarbij je eventueel later aan de landelijke wedstijd kunt deelnemen.
Persoonlijk vind ik dat niet belangrijk, het gaat mij vooral voor de adviezen die ik krijg om een betere leefomgeving voor mijn dieren en planten te creëren, waarbij het oog ook meespeelt. Ik doe in ieder geval bij de komende keuring zeker weer mee.

Een aantal opmerkingen die ik de loop der tijd heb gekregen wil ik u zeker niet onthouden, namelijk:

planten

  • probeer meer variatie in hoogte verschillen aan te brengen brengen
  • sommige soorten planten kun je rustig tot boven aan en daarna gebogen laten doorgroeien.
  • Annubia op hout of aan de zijwanden, niet in de grond.
  • probeer meer variatie in blad soorten naast elkaar.

vissen

  • zet niet teveel vissen in een bak, overdaad schaad.
  • let op dat de soorten goed bij elkaar passen.

water samenstelling

  • veel slakjes duiden op een grote hoeveelheid organisch afval.
  • draadalg, dit kan goed groeien als er weinig tot geen koolzuur (co2) in het water zit en er voldoende voedingsstoffen voor de planten zijn. Draadalg gedijt goed in koolzuur arm water.

verlichting

  • Uit metingen is gebleken dat TL verlichting met de kleuren 83(0)/84(0) (warm wit van Philips) een bijzonder goed spectrum bezitten voor de plantengroei, dit is aanzienlijk beter dan coolwhite tl buizen.
  • Grolux buizen hebben een groot spectrum in het rode licht, dit komt met name in de natuur gedurende het middag uur voor en bevat ook enige groei componenten voor sommige planten. Het advies bij mij was dan ook de cool white buizen te vervangen door warm wit kleur 83(0)/84(0) en eventueel de grolux buizen ’s middags een uurtje erbij aanschakelen.
  • Inmiddels ben ik in 2020 overgestapt naar ledverlichting, twee regelbare Juwel Helialux Spectrum balken. Het aquarium doet het prima. Het scheelt de helft van de elektrakosten ten opzichte van de oude ‘Tl-verlichting’ en zomers wordt het aquarium iets minder warm.
    Het aanbod van goede ledverlichting van verschillende merken is ondertussen alleen maar gegroeid. (Kijk voor de lichtsterkte vooral naar het aantal Lumen, hoe hoger hoe beter de lichtsterkte. Hoe hoger je aquarium hoe beter je lichtsterkte moet zijn voor een goede plantengroei.)

overige

Eerst volgende verenigingskeuring ATV Bali – 29 oktober 2023 (alleen voor leden)