Het bekende van het onbekende – Ronny Vannerom

Dinsdag 8 maart 2022

oor oudere leden, is Ronny een bekende spreker, die eerder bij Bali, een boeiende lezing gaf over vissen in de woestijn. Zo interessant en op een leuke manier vertelt, dat de pauze bijna werd vergeten. Deze nieuwe lezing omschrijft hij als …..

In deze nieuwe voordracht nemen we een kijk door de speciale momenten van elke voordracht en starten we in het begin toen ik als onervaren aquariaan begon met het kweken van levendbarende vissen.

Zo ontdekken we de Poecilia Reticulata, ook beter gekend als de gup, waarmee ik gestart ben van beginner tot wedstrijdkweker.

Iedereen zal deze soort wel kennen maar om een zuivere stam jaren succes vol te houden is er toch enige kennis en volhouding voor nodig.

Na onze ervaringen met sierguppen komen we terecht in de wereld van wildvangst levendbarende. Ik neem jullie hiervoor mee op reis en doorkruisen we vele verschillende continenten

Zo ontdekken we op onze reis de juwelen van de Caraïben, de Endlers en de wildvang Poecilia Reticulata.

Maar het moet niet altijd gaan over de levendbarende vissen want zo kunnen we op onze doordracht door de Amerikaanse Nevada woestijn zien dat er zelf daar vissen aanwezig zijn die in zeer moeilijk omstandigheden al meerdere jaren kunnen overleven. Door het toedoen van de mens worden de pupfish al meerdere jaren met succes verder in leven gehouden in zijn origineel habitat.

Na onze doorgang in de warme woestijn van Nevada komen we op plaatsen in Midden Amerika waar we zeldzame levendbarende vissoorten gaan ontdekken zoals het genus Phallichthys, Alfaro, Poeciliopsis en de prachtige Brachyrhaphis soorten. Maar om de prachtigste levendbarende vissoorten terug te vinden moeten we toch richting Mexico gaan waar we in de hooglanden, de enige echte levendbarende soort kunnen ontdekken, namelijk de Goodeiden. Voor mij zijn dit de laatste jaren echt mijn goden geworden uit mijn aquariums. Maar Mexico heeft veel meer  te bieden en zo hebben we in de loop van mijn voordrachten ook kunnen zien dat de laatste jaren er zeer veel is veranderd door de opwarming van de aarde maar ook door het toedoen van de mens.

Tijdens onze voordracht gaan we zoveel levendbarende soorten terug ontdekken die nog steeds voor vele mensen onbekend zullen zijn maar na gezellige avond zullen ze zeker in de toekomst wel zeker als nieuwe bekende soorten herkenbaar zijn.

Ronny Vannerom