14 juni – lezing ‘Juweeltjes uit Azië’

Dinsdag 14 juni 2016 – Lezing ‘Juweeltjes uit Azië’ door Peter Oranje.

Er zijn verschillende biotopen, waaronder de minder bekende Azië biotoop. In een dergelijk aquarium worden vissen en planten samengebracht uit dit enorm grote werelddeel en ….. er is keuze genoeg aan vissen en planten, ware juweeltjes.

Azië

Azië is het grootste werelddeel op de planeet Aarde. Aan de westkant grenst het aan Europa en Afrika, in het noorden aan de Noordelijke IJszee, in het oosten en zuidoosten aan de Grote Oceaan en in het zuiden aan de Indische Oceaan. In het jaar 2006 telde het continent circa 3,97 miljard inwoners, ofwel 61% van de totale wereldbevolking (6,5 miljard). Azië, met een oppervlakte van 43.810.000 km², bedekt 8,6% van de totale oppervlakte van de Aarde en 29,4% van de totale landoppervlakte.

Dit werelddeel bestaat niet alleen uit vast land, maar ook uit talloze rivieren en eilandjes. Het klimaat varieert van tropisch tot antarctisch. Rivieren stromen vanuit het kille hooggebergte door tropische wouden naar zee, vele soorten planten en vissen komen hiervoor. Tussen en onder het meegevoerde drijfhout en vele plantensoorten vindt men veel verschillende soorten scholenvissen terug.  Het rivierwater is doorgaans zuurstofrijk.

Naast rivieren kent Azië ook nog andere wateren, zoals al dan niet dichtbegroeide wateren. Deze wateren bieden schuilplaatsen  voor de daar levende vissen. Het water is er doorgaans zacht (lage pH) en bevat soms weinig zuurstof. Dit betekent dat hier vissen leven die lucht kunnen opnemen van boven het wateroppervlak zoals labyrintvissen. Deze vissen hebben hiervoor een speciaal orgaan zodat zij in dit soort water overleven.

art-botiaAndere bekende vissen soorten zijn daniosoorten, rasboras, botia’s en de Indische modderkruiper. Een Azië biotoop kan bij de juiste inrichting een lust voor het oog zijn, een schitterend samenspel van kleuren door mooie vissen en fraaie plantensoorten.  Een aantal Aziatische planten zijn, bijvoorbeeld: Vallisneria, Cryptocyrone, Javamos en Hygrophila.