afgelopen januari de lezing ‘PLANTEN – VISSEN EN GEVAREN.’

lezing PLANTEN -VISSEN EN GEVAREN

bij ATV Bali in de Wittenhorst te Halsteren op dinsdag 10 januari 2017, aanvang 20.00 uur.

sanderse-10

 

 

door Albert Sanderse

 

 

Ik geloof niet dat ik ooit een lezing met zo’n interessante en variabele inhoud heb gemaakt. Zelf ben ik er erg tevreden over. Om u een indruk te geven van de onderwerpen die aan bod komen, doe ik hierbij een opsomming van feiten.

We lopen in 4 dia’s door de Geologische tijdschaal tot vandaag de dag. We kijken dan hoe de rivieren en de microscopische organismen en het begin van de algen daarin zijn ontstaan. Dat doen we door ± 20 functionele sanderse-13opnamen via de microscoop die over de hele lezing zijn verdeeld. sanderse-12
Ook zijn er een aantal macro opnamen die functioneel zijn in de voordracht.

We kijken o.a. IN de kieuwen van de vis en IN de bek van de Gyrinocheilis  aymonieri (de Siamese algeneter) en wat hij teweeg brengt aan uw planten. Ook kijken we IN de planten en wat voor een schade externe dieren daar in aan kunnen brengen.  We zien moordenaars in het aquarium die een bedreiging vormen voor uw vissen. Het is niet alleen dat de vissen bedreigd worden, maar ook uw planten zijn niet veilig. De resultaten zijn we dan ook duidelijk op het scherm in beeld gebracht.

sanderse-11

Het is wellicht best interessant voor u en uw leden om ook eens IN de celstructuur van uw planten in het aquarium  te kijken en wat we kunnen doen om een mooi plantenbestand te krijgen. Naast al die gegevens, zien we ook een zéér groot aantal schitterend ingerichte aquaria, waar dan bij verteld wordt hoe we tot zo’n resultaat kunnen komen.

Natuurlijk gaan we niet aan allerlei vormen van ziekten voorbij en hoe we die op een toch wel vaak makkelijke manier kunnen bestrijden. Wanneer u zich afvraagt of waterbeweging noodzakelijk is, dan zal ik dat in deze voordracht duidelijk maken. Hierbij wordt dan tevens de opname van temperatuur en de aanvoer van zuurstof voor de vissen en CO2 voor de planten behandeld.

Hebt u bij het scheppen van slootvoer zich wel eens gerealiseerd wat er allemaal voor een tuig mee kan komen ? Ik zal het u tonen en ook hoe een visbloedzuiger op het oog van een vis zit vast gezogen. Het is niet te hopen dat het ooit in uw aquarium voorkomt, maar ik laat u vis zien die bijna compleet verrot is door parasitaire aantasting van organismen die uit de sloot mee komen.

Het is te veel om op te noemen, maar een paar kreten vullen het programma misschien enigszins aan :

Asselles aquatica (water pissebed)  – Ostracoda (het begin van alg) – Tubifex (levend voer ?) – Detritus en de gevolgen – Alg ontwikkeling – Inplantschema voor aquaria (plattegronden) – Vis eieren – 3 soorten Cyclops – Hydra’s – Karperluis – Parasieten enz. enz.

Vele hobbygroeten van Albert Sanderse